Wie zijn wij

De Watervrienden Amsterdam is een gezellige zwemvereniging waar plezier voorop staat. Wij draaien volledig op vrijwilligers en hier zijn wij ook trots op! Alle mensen die lesgeven hebben daarvoor een diploma, zijn hiervoor bezig of gaan beginnen aan de opleiding. Zij vinden het erg leuk om kinderen en volwassenen zwemles te geven en doen dit op geheel vrijwillige basis. Ook de nevenactiviteiten zoals bestuur, afzwemmen regelen, activiteiten organiseren enz. worden door vrijwilligers gedaan. Hierdoor kunnen wij de zwemlessen relatief goedkoop aanbieden.

Bij ons staat plezier tijdens de zwemles voorop en wij vinden het erg belangrijk dat een kind of volwassene eerst ‘vriend’ van het water wordt voordat we verder gaan met het aanleren van de zwemslagen. Op speelse wijze wordt kennis gemaakt met het in en onder water zijn. Als een kind of volwassene watervrij is, dit betekent dat je zonder angst in en onder water durft te zijn, wordt er pas begonnen met de zwemslagen. In alle lessen, vooral in het ondiepe, wordt veel aandacht besteed aan speels leren. Een spelletje of iets leuks doen tijdens de zwemles heeft altijd een functie en een kind leert er altijd van.

De zwemslagen worden in een bepaalde volgorde aangeleerd. Eerst beginnen we op de rug met de rugslag en rugcrawl. Dit omdat je dan het meest stabiel ligt en adem kan halen. Daarna wordt verder gegaan met de borstcrawl en de schoolslag. Dit zijn moeilijkere slagen, omdat armen en benen samen moeten bewegen en het hoofd is (bij de schoolslag in het begin) onder water.

Bij het hele traject worden geen drijfmiddelen gebruikt. Wij gaan uit van het natuurlijk drijfvermogen van het kind/volwassene. Drijfmiddelen worden soms gebruikt als ondersteuning, maar in principe leert het kind/volwassene op zichzelf te vertrouwen.