Kledingeisen

Het is belangrijk dat iedereen die leert zwemmen ook oefent met kleding aan. Dit zodat je weet wat je moet doen als je een keer in het water valt met kleding aan. De kledingkeuze is gebaseerd op de kleding die tijdens normale dagelijkse bezigheden buiten worden gedragen en is afgestemd op ons Nederlandse klimaat. Het is ook van belang dat er wordt gezwommen met schoenen met een harde zool. Het doel is dat we kinderen de ervaring mee willen geven dat je ook jezelf kunt redden wanneer je voet niet vrij kan bewegen met elke willekeurige beweging, maar wordt tegengehouden door een harde zool.
Tegenwoordig zien we echter steeds meer surfschoentjes tijdens het afzwemmen. De Nationale Raad Zwemveiligheid | NRZ begrijpt dat ouders hiervoor graag kiezen, omdat deze relatief goedkoop zijn en vooral niet te zwaar zijn. Ouders kiezen vanuit hun bezorgdheid om het kind niet voor de moeilijkste schoenen bij het leszwemmen en/of afzwemmen. Maar doordat een aantal surfschoentjes geen harde (echte) zool heeft, wordt het leereffect tenietgedaan, waardoor de mogelijkheid wordt misgelopen om kinderen te helpen deze, belangrijke, ervaring op te doen. Schoenen met een harde zool zijn dus nodig bij het afzwemmen.  Plastic-, leren-, katoenen- en sportschoenen zijn toegestaan. Pantoffels en schoenen zonder echte zool, zoals slippers en surfschoentjes, zijn niet toegestaan.

 

Kledingeisen

Zwemdiploma A

Badkleding, t-shirt (of hemd of blouse) met lange mouwen, lange broek (of jurk of rok) tot de enkels, schoenen

Zwemdiploma B

Badkleding, t-shirt (of hemd of blouse) met lange mouwen, lange broek (of jurk of rok) tot de enkels, schoenen

Zwemdiploma C

Badkleding, t-shirt (of hemd of blouse) met lange mouwen, lange broek (of jurk of rok) tot de enkels, jas met lange mouwen, schoenen

 

Kledingeisen afzwemmen Zwemvaardigheid 1, 2 en 3
Voor zwemvaardigheid 1, 2 en 3 zijn de kledingeisen gelijk aan de kledingeisen van het A en B-diploma:

  • Badkleding
  • T-shirt, hemd of blouse met lange mouwen
  • lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan)
  • schoenen (plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan).

Het is toegestaan dat kandidaten i.p.v. broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.