Activiteiten commissie

Wij willen als zwemvereniging meer bieden dan alleen zwemles. Wij organiseren verschillende activiteiten waar je als lid aan mee mag doen. Zo zijn we een keer naar NEMO geweest en met de jongeren zijn we wezen survivallen in de polder. We hebben een team van ongeveer 12 man dat elk jaar 2 uitjes gaat organiseren. Een in het voorjaar en een in het najaar. Tot het voorjaar 2015 hebben we altijd een weekend georganiseerd, maar door teruglopende deelnemers aantallen gaan we nu dagjes weg organiseren.

DSC01415

Mocht je een idee hebben voor een leuk dagje weg, laat het dan weten!

Contactpersoon is Jelka Meijer: Jelka.meijer@gmail.com.

Verslag van het internationale jongerenkamp
Internationaal Jongeren Kamp 2023 in Hirschaid Duitsland
Ieder jaar is het een feestje om op kamp te gaan met een leuke groep jongeren via de NCS, dit jaar waren er vier nieuwe mensen waarvan eentje echt helemaal niemand al kende via de vereniging of via het Wet Weekend in mei (niet alle verenigingen doen kennelijk iets met de NCS mails!)
De Solidaritäts Jugend heeft ook dit jaar een mooi programma met sport, cultuur en workshops georganiseerd en we zijn blij dat wij als Nederlandse groep een duidelijke bijdrage leveren: niet alleen door onze aanwezigheid met rode sweaters maar ook door het organiseren van de Watergames, de workshops knutselen door Marrie en de groepsfoto’s van Florian.
Treinreis heen ging best okay, een half uurtje vertraging en dronken voetbalsupporters… we kijken er niet echt meer van op. Terugreis was een ander verhaal, een verhaal dat zelfs de kranten in Duitsland heeft gehaald en waarover het laatste woord nog niet gesproken is.
Iedereen heeft een kort stukje geschreven als indruk- je moet er geweest zijn om het echt te begrijpen!
Contact met andere landen:
In het begin is het moeilijk om in contact te komen met de landen. Omdat ieder zijn eigen taal heeft en je Engels moet spreken maar ook dat elk land anders is. Ik vond het moeilijk maar uiteindelijk kreeg ik contact met
elke land. Door in contact te komen met deze landen begrijp ik meer over hun land en de mensen die er vandaan komen.
Sport
De sportactiviteiten op kamp zijn erg leuk om aan deel te nemen. Niet alleen om lekker fanatiek te sporten, maar ook om met elkaar in contact te komen en elkaar beter te leren kennen waardoor het een multifunctionele activiteit wordt.
Zo hebben we bijvoorbeeld een voetbal en een volleybal toernooi, waarbij de landen het tegen elkaar op moeten nemen. Maar wanneer een team niet volledig is er altijd andere mensen bijvallen zodat de wedstrijd op een leuke en sportieve manier door kan gaan.
Workshops
De workshops op kamp waren informatief en leuk. De onderwerpen motiveerde discussie en gesprek, en door de gemengde groepen sprak je veel verschillende mensen. Door in de groep een discussie te voeren, verschillende onderwerpen te bespreken en samen te werken leer je veel van elkaar en van de andere groepjes en worden onderwerpen bespreekbaar gemaakt.
Sport & workshops
Voor mij was een van de bijzondere momenten op kamp tijdens onze halve finale van voetbal. Een van onze spelers raakte geblesseerd. Op dat moment bood iemand van het team waar we tegen speelde aan om met ons te spelen zodat de wedstrijd door kon gaan. Ik vond het zo mooi om te zien hoe het plezier van het spel belangrijker was dan het wel of niet winnen. Het andere team was ook heel begaan met onze geblesseerde speler!
Een moeilijk maar leerzaam moment was het Esperanza spel waarbij we via een rollenspel geconfronteerd werden met situaties waarbij mensen
rechten in het gedrang kunnen komen. Het was leerzaam om tijdens het spel te merken waar mijn eigen valkuilen lagen.
De sfeer in de groep De sfeer in de in de Nederlandse groep vond ik behoorlijk fijn. Ik had het gevoel al eerstejaars dat ik er gelijk bij hoorde. En het was alsof ik de rest al jaren kende. Je kon altijd wel naar iemand toe als er wat was. En iedereen lette ook goed op elkaar als er iets was. Er zijn veel leuke momenten die we samen hebben beleefd. Zoals de sporten die we samen hebben gedaan. De watergames die we hebben georganiseerd. Zoveel leuke momenten te veel om allemaal te benoemen. We hebben ook heerlijk karaoke gezongen met z’n allen. Dus ik kan met trots zeggen dat de sfeer top was.
De Watergames
waren dit jaar weer een groot succes ondanks het wat minder warme weer. Een georganiseerd spektakel dat geheid uitbreekt in een groot water gevecht. De zeephelling werd uitbundig gebruikt net zoals de sponzen voor het watergevecht. Ook werd er een estafette gespeeld die uiteindelijk meegenomen werd in het water gevecht. Niet iedereen liet zich even makkelijk meenemen het water in maar daarvoor was te vertrouwen op de Nederlanders die heel handig zijn met emmers water. Eenmaal nat deed iedereen mee en was het een groot feest. Er is met water gegooid en gespoten tot dat mensen stonden te rillen van de kou. Als je het mij vraagt een enorm succes en voor herhaling vatbaar. Ik hoop dat iedereen al weer is opgewarmd en tot volgend jaar!
Het weer
Oh jeej alweer regen. Het weer dit kamp had zo z’n momenten, aan het begin van kamp hebben we veel geluk gehad met het weer, tijdens de Dutch watergames hadden we het droog en zelfs zonneschijn af en toe. Gedurende het kamp heeft het veel geregend gelukkig vaak wel als we ergens binnen waren of konden schuilen. Twee keer met een stadsuitje hebben we regen gehad, de eerste keer was in Nürnberg toen regende het vrij zacht maar wel constant wat er voor zorgde dat je nog wel door de stad kon lopen maar je niet echt kon genieten van de stad.
De tweede keer was in Bamberg hier was het voornamelijk droog maar hadden we juist stortregen toen we met een groepje op een terrasje zaten voor wat koffie of een milkshake, brak de hemel open en moesten we allemaal dichterbij elkaar gaan zitten onder de parasols om droog te blijven. Voor een aantal is dit gelukt, voor een deel niet helaas, gelukkig was er een winkeltje dichtbij die redelijke paraplu’s verkocht dus daar hebben we de groep mee versterkt om semi droog door het stad te waggelen naar het volgende programma bestemming. ‘s Avonds in de Willi-garten hebben we ook vaker regen gehad, toevallig ook tijdens onze nachtwacht waardoor het vroeg leeg was, zo “vervelend”. Op andere avonden, waarop wij geen nachtwacht hadden, bleef er een groot deel wel gewoon gezellig buiten zitten ook al droop de regen van de parasols of het gebouw af. Geen idee hoe dat komt. Het was ‘s avonds vaak wel wat frisser, maar dat was makkelijk op te lossen door een lange broek en een trui aan te doen, waar we normaal tot in de late uurtjes gewoon in onze korte broek konden zitten. Het was voor de verandering wel fijn een keer niet weg te smelten overal waar we waren, ‘s nachts lekker in je bedje kunnen kruipen en jezelf lekker in een warme deken wikkelen was een stuk prettiger dan in een heet lokaal met je voet onder een heel dun dekentje nog steeds te liggen zweten van de hitte, niet iedereen zal het hier misschien mee eens zijn, maar ja.

Nederlandse groep
In de Nederlandse groep zitten mensen die al meerdere malen mee zijn gegaan op internationaal kamp, maar ook mensen die voor het eerst mee zijn gaan. De leeftijden verschillen van 18 tot 27 jaar, het is dus een hele diverse groep en dat geldt ook voor de karakters. De Nederlandse groep is erg hecht en iedereen staat altijd voor elkaar klaar en bieden elkaar graag een helpende hand, maar ook aan andere buiten de groep. De Nederlandse groep wordt door andere landen vaak omschreven als “very welcoming”.
Knutselen met Marrie
In totaal waren er vier avonden met zowel voetbal als volleybalwedstrijden, gelijktijdig waren er drie avonden waarop onze eigen Marrie haar Handicraft-workshop gaf. Tijdens deze workshop kon je twee verschillende notitieboekjes maken, beide met hun eigen bindwijze. Er was keuze tussen een Japanse binding en de Keperbinding, na de duidelijke uitleg konden we aan de slag. Voor het samenstellen van het boekje maakten we gebruik van gerecycled papier en dankzij de hulp van
Marrie tijdens het inbinden, was daar als eindresultaat een prachtig handgemaakt boekje!
Bamberg/brouwerijmuseum
Het uitstapje naar Bamberg was ondanks de regen toch gezellig. We hebben onze ogen uitgekeken naar de mooie architectuur. In sommige straatjes voelde het net of je door een oude sprookjesstad heen liep. Door de regen konden we helaas geen foto’s maken, wat we erg jammer vonden, want er hadden prachtige foto’s gemaakt kunnen worden. Het brouwerijmuseum was helaas wat minder geslaagd. Door de drukte was de meneer die ons rondleidde zeer moeilijk te verstaan. Zeker voor degene die geen Duits spraken was de rondleiding niet te volgen. Gelukkig voor hen was er wel veel te zien in het museum, zoals oude machines en opslagvaten. Toen we na de rondleiding buiten kwamen scheen de zon ons weer tegemoet. Zo konden we nog even genieten van het uitzicht op de berg en de afdaling van de berg naar de bus.
Worldcafé of culturele markt
Ook dit jaar was de culturele markt weer gevuld met muziek, traditionele kleding en lekkere hapjes. Wij hadden met de hele groep een fotoframe met Nederlands landschap en iconische beelden geknutseld. Dit was bedacht door Els en uitgewerkt/voorbereid door Floor. Het frame en de bijbehorende accessoires waren een groot succes!
Dagtrip naar Neurenberg
Ondanks dat ik al een keer in Neurenberg ben geweest, heeft de tour van de tribunalen mij veel meer geleerd dan ik had verwacht.
Het begon met een rondleiding door de rechtszaal, waar onze groep gemixt werd met een Poolse groep. Het begon met een uitleg over het proces van de rechtszaken, de bijkomende veranderingen in de architectuur en het begin van het idee van een internationaal gerechtshof. Na het zien van de rechtszaal kregen wij een rondleiding door het museum waar we uitleg kregen over de personen die berecht werden tijdens de Neurenberg rechtszaken. Hier veranderde de tour van een rondleiding naar een soort interactieve discussie. We kregen te horen over mensen in de oorlog die nooit in Nederlandse scholen aan bod komen en het delen van onze eigen verhalen. We discussieerde over gebeurtenissen uit deze verschrikkelijke tijd met een
soort trots over hoe onze landen hebben terugvochten. Hierna ging het gesprek richting actuele zaken en de laatste uitspraken van het internationale gerechtshof. Tijdens de hele tour werden onze groepen steeds hechter door leren van elkaars strijdvelden en ontstond er een echt gevoel van solidariteit.

One thought on “Activiteiten commissie

  1. Hoi.
    Mijn naam is titi abera.
    Ik ben 31 jaar.
    Ik kan niet zwmen. Ik wil heel graag zwemles volgrn.. Kunt u mij nog meer informeeren over jullie zwemlesen!
    Groeten titi abera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.